Zatraženo ukidanje 131 državne agencije

Unija poslodavaca Srbija(UPS) obratila se Vladi Republike Srbije i svim relevantnim državnim institucijama u oblasti ekonomije i zatražila da se 131 državna agencija otvorena u poslednjih 5 godina ukine i da se preko 820 miliona evra, koliko godišnje ove agencije koštaju privredu koja puni budžet Republike, preusmeri kao osnivački kapital Razvojne banke Srbije.

Izgovor da se bez agencija ne može apsolutno ne stoji jer, primera radi, Nemačka kao vodeća privredna sila sveta ima svega 6 takvih agencija, Slovačka 8, Finska 9, Češka 11, a susedna Hrvatska je najavila da će se broj sadašnjih 47 prepoloviti u cilju smanjenje birokratije i troškova poslovanja. Za razliku od njih Srbija je sa 131 agencijom ubedljivi evropski rekorder po broju državnih agencija.

Unija poslodavaca Srbije je prikupila informacije posredstvom evropske organizacije poslodavaca – BUSINESSEUROPE iz 18 zemalja članica EU i došla do saznanja da većinu sličnih poslova u zemljama EU obavljaju upravo ministarstva i nadležne institucije pri ministarstvima.

Pravi primer parazitizma državnih agencija je obaveza upisa i podnošenja dokumentacije za registraciju biocidnih proizvoda (praškovi, detardženti, šamponi, kozmetika, drugi hemijski prozvodi) kod Agencije za hemikalije koja po proizvodu košta od 560 000 do neverovatnih milion dinara (kada treba prikupiti veći obim dukumentacije).

Jedno malo/srednje preduzeće sa 15 zaposlenih upis 20 ovakvih proizvoda u registar treba da košta skoro 10 miliona dinara, što predstavlja fond zarada u ovom preduzeću za 8 meseci rada.

Privrednici upozoravaju da će pored sveopšte štednje, formiranje Razvojne banke Srbije prvorazredni nacionalni i ekonomski interes, jer će Srbija, u nedostatku investicija i prekograničnih izvora finasiranja, morati da se osloni na sopstvene potencijale i resurse.

Izvor: Blic